עצ החיים פורח

Kowhai
Kowhai

L' Arbre de Vie Florissant

 

La Lumière de la Kabbale.

Joodse vreugede in beeld

 

 

 

aRtelier–TiKo

 

Presenteert

een reeks van interviews en

wil daarmee een gezicht geven aan...

 

 

Een Collage van de Expressie van de Levende ‘Joodse’ ziel.

_________________________________________________________________

 

aRtelier–TiKo wil een kunstzinnige werkplaats zijn waar mensen aan het woord komen, die op een of andere wijze expressie geven aan hun Joodse identiteit. En de bron van waaruit deze voortkomt met anderen willen delen, waardoor de culturele scheppingskrachten gevoed blijven en tot verdere bloei kunnen komen.

Michaeli in gesprek

Deze site wil zich laten vormen en inspireren door wat vandaag aan Joods leven aanwezig en werkzaam is. Door al deze facetten bij elkaar te brengen hoopt het uit te groeien tot een gids voor hen die in Europa op zoek zijn naar uitingsvormen van deze identiteit, godsdienst, cultuur en erfenis.

Door deze collage van expressies willen wij onze droom verwezenlijken:

‘De nu levende ‘Joodse’ ziel in Europa een hedendaags gezicht geven. Een beeld dat niet meer geboetseerd is uit het materiaal dat verstopt zit in de rugzak van ons ‘jongste’ verleden. Maar een weergave zal zijn van dat wat zich gevormd heeft uit de creatieve kracht en de wens te overleven, die voortkomen uit ons verbonden te weten met ons verleden, ons heden en onze toekomst.’

Ons doel is een mozaïek van kunst te creëren die tot uiting brengt wat schrijfster Sanne Terlouw ons in haar interview als inspiratie meegaf: 'Joods zijn is ook leuk. Het Jodendom heeft zoveel aangename en inspirerende facetten in zich.

 

Dit mozaïek krijgt van ons de ambitieuze naam:

 

‘De Bloeiende Levensboom’

 

of in het Hebreeuws,

 

‘עצ החיים פורח’.

 

 

Shalom,

 

Kowhai

Ruthie en Michaeli Barak

 

 

 

 

Er gaat een wens

In vervulling.

 

Het zwijgen is niet meer.

 

Het kind richt zich op

En kijkt je recht

In de ogen.

 

Stralende blik,

Niet te weerstaan,

Toch te lezen

En wekt op

Wat geslapen heeft.

 

Het is tijd.

Ruthie Barak

 

 

Iedereen heeft zijn expressie!
Beppie Wildström-Knoop

Beppie Wildström-Knoop (1938)

 

Wie is Bep Branca Wildström-Knoop?

 

Wanneer ik over mijn werk, mijn Kunst, vertel, komt er van alles en nog wat, daarom niet te lang…

Ik ben in Amsterdam geboren en liep al gauw in de diverse musea rond. Daarna volgde de rest. Kunst loopt als een rode draad door mijn leven. Als kind was ik altijd al aan het tekenen. Tekenen is de basis. Eerst de lijn, daarna gebeurt er van alles.

 

 

 

lees verder

 

 

Vilt schilderij

 

 

Trix de Waal

 

Het eerste interview voor onze collage ‘Expressies van de levendige Joodse ziel in Europa’ hebben we met Trix de Waal. Zij woont sinds een half jaar op een terp vlakbij het Friese dorp Ee. Daarmee is zij waarschijnlijk de meest dichtbije kunstenaar die via het internet te kennen geeft een Joodse achtergrond te hebben.

 

 

 

lees verder

 

 

Carla da Silva zingt haar lied

 

Carla da Silva

 

 

Carla da Silva groeide op in Den Haag en verhuisde naar Groningen om daar Engels te studeren. Voordat zij lerares werd, was zij zangeres en danseres. Als zangeres specialiseerde zij zich later in de Jiddische muziek waar zij zich altijd al toe aangetrokken voelde. Deze muziek van de ziel vertolkt zij bij Klezmer & Co en Duo Malka, zij geeft er les in en vertelt erover in haar lezingen.

 

 

lees verder

 

 

schilderij Mark Lisser 1

Mark Lisser (1955)

 

 

Wanneer Ruthie en ik ons bij Mark Lisser, beeldend kunstenaar, docent en organisator van reizen voor het geplande interview melden, herkent hij ons meteen van een uitstapje dat een paar maanden geleden is georganiseerd door het Joods maatschappelijk werk.

 

 

 

lees verder

 

 

Sanne Terlouw

 

 

 

 

Sanne Terlouw (1959)

 

 

Schrijfster en publiciste.

 

 

 

lees verder

 

 

Ido Abram

 

 

 

 

Ido Abram (1940)

 

 

Ido Abram is directeur van Stichting Leren waarvan de doelstelling het stimuleren van leerprocessen is. Zij doet dit door middel van onderzoek, publicaties, lezingen, workshops, adviezen, begeleiding van projecten en het ontwerpen van educatieve programma’s. Zij richt zich op de thema’s identiteit en imago, intercultureel leren en holocaust educatie. Ido Abram is auteur van een publicatie 'De schijf van vijf' uit 2006. Deze publicatie, die een verhandeling geeft over het raadsel van de Joodse identiteit, is voor ons reden genoeg om het met hem te hebben over onze zoektocht naar de hedendaagse Joodse expressie in Nederland en hem de vraag te stellen of deze zoektocht zinvol en of ethisch verantwoord is.

 

In het interview ontstaat per ongeluk een nieuw woord: Mononaam.

Dit woord vat precies samen met wat ons drijft om deze verhalen te schrijven.

 

 

lees verder

 

Ga naar: Publicatie (2006)

Het raadsel van de Joodse identiteit (2006)

'De schijf van vijf'

 

 

Ellen Cohen

Ellen Cohen (1947).

 

 

Op haar internetsite: http://www.ellencohen.nl, vertelt Ellen:

 

“Na mijn opleiding aan de Kunstacademie Maastricht vestigde ik mij in de Randstad.

Van 1998 tot 2002 was ik lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken.

Momenteel woon en werk ik in Friesland; achtereenvolgens in Leeuwarden en Franeker. Ik ben aangesloten bij de Friese vereniging van beeldend kunstenaars Fria en bij de kunstenaarsvereniging van Franekeradeel Facit.

 

 

lees verder

 

 

Menorah bij de Knesset, het symbool van licht!

 

 

 

 

Michaeli Barak (1947)

 

Een zelf interview.

 

Ik zie het als mijn taak als interviewer en als verhalen verteller: "Licht te brengen in datgene wat volgens mij nog niet duidelijk is."

 

De uitwerking van een Joodse identiteit op de expressie in de kunst is nog zulk een schemergebied wat om meer licht vraagt!

 

Als Joodse verhalen verteller zal ook ik inzicht moeten geven in wat ik zie als mijn identiteit, als de bron van waaruit ik schrijf.

 

 

lees verder

 

 

Gilad Nezer

 

Gilad Nezer

 

 

Gilad: “De kunst van het communiceren met de ander hoort zeker thuis bij Joodse expressie. Voor mij is het zelfs de hoogst bereikbare vorm. In mijn muziek, met mijn stem ben ik steeds opzoek naar methoden en technieken om deze hoogte te benaderen. Dit is wat mij voortdrijft. Een innerlijke drang waarvoor ik mij in de drukte van Israël de tijd niet gunde. Mede daarom voel ik mij nu thuis als Israëli in Nederland.”

 

 

lees verder

 

 

Sitemap